Praktijk De Keerkring

Praktijk De Keerkring

perspectief

DagboekPosted by Jan timmerman Sun, May 26, 2013 22:30:35
Zaterdag 25 mei een mooie opstellingendag gehad in De Pinte. Ik stel vast, een beetje tot mijn eigen verbazing, hoe de vorm van de opstellingen evolueren in een nieuwe richting, weg van de klassieke familieopstellingen. De opstellingen tonen meer en meer de verstrikkingen in ons systeem én ze openbaren ook de opening om anders in het leven te staan. Het is natuurlijk ook wel prettig om te zien hoe de opstellingen je meenemen in een verdere ontwikkeling.
Ik merk ook hoe erg ik mag vertrouwen op wat zich aandient in een opstelling, ook al is het niet altijd, op het eerste zicht, te vatten. Ik heb geleerd om niet direct te proberen te detecteren of te achterhalen wat zich aandient, maar om mee te gaan met de beweging. Wie of wat is dat in de opstelling? Die vraag moet niet direct worden beantwoord. De opstellingen zijn wijzer dan wij allemaal en ze tonen ons wat we (nog) niet kunnen vatten of bevroeden.
Het lijkt wel een verder vertrouwen op de 'movement of the soul', zoals Hellinger het noemt. Zonder te moeten sturen, alleen een zeer aandachtig aanwezig zijn. Is het onder invloed van het werk van Franz Ruppert, bij wie ik onlangs een workshop volgde? Hij stelt het verlangen op (the intention of das Anliegen), een heel krachtige manier van werken...
Zo merk ik dat misschien wel de belangrijkste effect van opstellingen de mogelijkheid is om een nieuw perspectief te bieden, om op een andere manier naar je realiteit te kijken. (Perspectief als 'doorzichtkunde'.) Opstellingen verruimen, bijna letterlijk, je geest, ze halen je uit een bewustzijnsvernauwing of uit een eenzijdige kijk op je leven, waar we allen meestal in het dagelijkse leven in zitten, vanuit onze kwetsuren en overlevingspogingen.
Op die manier zijn opstellingen krachtbronnen, door een nieuwe kijk, een nieuwe ervaring, bieden ze de mogelijkheid om anders in je leven te staan, je leven meer op je te nemen, meer actor dan passief slachtoffer te zijn...