Praktijk De Keerkring

Praktijk De Keerkring

Dat ik je mis

DagboekPosted by Jan timmerman Sun, January 08, 2017 20:46:43

Heel lang geleden dat ik dit nog eens hoorde, Maaike Ouboter verloor haar beide ouders op jonge leeftijd, ze was een tiener. Jaren later nam ze deel aan een singer-songwriterswedstrijd met een zelf geschreven lied: 'Dat ik je mis', heel sober, heel eenvoudig, ontroerend én speels, glashelder gezongen, recht naar het hart. Alles zit erin, van ongelooflijk missen tot heel sterk en zelfstandig willen zijn, van eenzaam zijn en nog heel aanwezig voelen...

https://www.youtube.com/watch?v=ObGlgJPCZj4Colruyt

DagboekPosted by Jan timmerman Mon, September 12, 2016 19:46:46

In mijn weekend-krant lees ik een interview met Jef Colruyt, CEO van het gelijknamige grootwarenhuis. In de reeks 'De ziel van de CEO' polst journalist Eva Berghmans naar de link tussen de bedrijfsvisie van de CEO en zijn spiritualiteit. Colruyt is een bedrijf dat mij al langer fascineert niet zozeer omwille van hun prijzenpolitiek, maar o.a. omdat het me opvalt met hoeveel plezier de werknemers daar werken. En, al maken ze duidelijk plezier tijdens hun werk, werken doen ze wel.

In het bewuste interview gaat het om een belangrijke wending in zijn bewustwording:

"Een cruciaal moment in zijn persoonlijke ontwikkeling was de familieopstelling waarmee hij jaren geleden in het directiecomité aan de slag ging. Zo’n opstelling helpt het ‘slachtoffer’ het antwoord op een vraag (‘Nee, ik ga ze niet aan uw neus hangen. Maar het ging over mijn rol als ceo.’) te formuleren met de hulp van onwetende figuranten. ‘Je kiest mensen uit – de representanten –, die het bedrijf niet kennen en je geeft ze een rol, bijvoorbeeld: raad van bestuur, directie, personeel, familie. En dan stel je ze op in de ruimte, om te zien wie welke impact heeft op de vraag waarmee je worstelt. En die mensen, die dus van niks weten, zeggen wat ze voelen. Dat ze zwaar worden, of triestig, of zich liefst zouden willen omdraaien.’

Het inzicht kwam op het moment dat er elf mensen stonden opgesteld -– met een stevig accent op representanten van de familie. ‘Ik kwam met mijn vraag bij mijn vader uit, en voelde dat daarachter nog een invloed van mijn grootvader zat. Ik wist pas wat het was toen ik ook mijn overgrootvader had opgesteld. Uiteindelijk ging mijn probleem terug op een relationeel conflict tussen mijn grootvader en mijn overgrootvader, die commerçant was geworden maar in de grond artiest was. Waardoor hij heel erg worstelde met de vraag of hij wel goed genoeg was. En of hij ooit goed genoeg kon doen.’

Worstelt hij, baas van een goeddraaiend retailbedrijf, daar dan mee? ‘Ah ja. Dat is zeker dat.’

Familieopstellingen zijn tot nader order geen techniek waarvan de effectiviteit door de wetenschap bewezen is."

Een beetje verder in het interview zegt hij nog het volgende: "Het kan wel zijn dat het allemaal moeilijk rationeel uit te leggen valt, maar weet je wat? Het werkt."

Waarschijnlijk kijken nog veel CEO's raar op bij dit verhaal, maar het toont op zijn minst dat opstellingen misschien wel wat vreemd zijn (soms), maar het betekent allerminst dat je daarom ook wereldvreemd bent. Voila, meer moet dat niet zijn.Every family...

DagboekPosted by Kristien Wed, June 08, 2016 11:36:45


vind mijn familie

DagboekPosted by Jan timmerman Fri, January 02, 2015 17:58:37
Hoe sterk bloedbanden zijn, merk je pas als ze verbroken zijn - 'onderbroken' zegt Else-Marie van den Eerenbeemt. Daarop zijn ook de tv-programma's gebaseerd die verwanten proberen bijeen te brengen die mekaar jaren, decennia soms, niet meer hebben gezien. 'Vind mijn familie' toont ontroerende reportages van mensen die hun vader/moeder/broer/zus terugvinden.
http://vtm.be/vind-mijn-familie/jana-haar-zoektocht-kent-eindelijk-een-einde

vader en zoon

DagboekPosted by Jan timmerman Wed, December 10, 2014 21:57:58
Zo lang geleden dat hier nog eens iets stond, te lang eigenlijk,
maar dit gedicht van Judith Herzberg vond ik toevallig op een poëziesite, dat is een goed nieuw begin, een gedicht over vader en zoon, over de vader die zich in de zoon herkent en zo weer zoon wordt en tegelijk zo zijn eigen vader, je moet geen wees zijn om dat te herkennen ... zo eenvoudig en zo diep, zo beeldrijk, je ziet ze zo lopen.

Vader en zoon in hevige regen


Je zoon op je schouders.
Boven hem je paraplu
een lopend torentje
in regen van nu.
Zelf wees geweest
en wees gebleven
zit je daar zelf
op schouders
van ouders, zelf
in de vorm
van een zoontje,
en boven de hoofden
een ronde en kleine
maar troostende droogte.


Judith Herzberg

Unsere Mutter ...

DagboekPosted by Jan timmerman Tue, February 11, 2014 23:50:21
Vergangenheitsbewältigung.
Momenteel loopt een schitterende, Duitse serie 'Unsere Mutter, Unsere Väter' op Canvas. Ook vanuit systemisch oogpunt interessant. Hoe het huidige Duitsland, zowat 70 jaar na WOII probeert in het reine te komen met het nationaal-socialistische verleden en met de gruwel van de holocaust. Ook vele Duitsers die geen nazi waren, werden gedwongen om aan deze perverse ideologie mee te werken. De meeste Duitsers waren geen nazi ... en waren zelf tegelijk dader en slachtoffer.
Trouwens, Hellingers begrip van het persoonlijke geweten (afhankelijk van de al of niet goedkeuring krijgen van de groep) legt ook mooi uit hoe de nazi-ideologie op een bepaald moment zo sterk kon inwerken op een hele cultuur.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/reyerslaat/EP_140211_reyers%2Blaat?video=1.1871885

Like father, like son.

DagboekPosted by Jan timmerman Wed, December 18, 2013 22:20:10
'Kan je echt van een kind houden dat niet jouw bloed heeft?' zegt een vader in de film 'Like Father, Like Son'. De film vertelt het verhaal van 2 jongens die bij hun geboorte zijn verwisseld met elkaar en niet bij hun biologische ouders opgroeien... en hoe de beide families daar mee omgaan, eens ze weten dat "hun kind niet hun kind" is. Is opvoeding belangrijker dan de biologische afkomst?
Maar de kwestie toont voor mij ook het vreemde, maar zeer begrijpelijke belang dat we hechten dat ons kind het kind is dat ons 'genetisch materiaal' draagt, 50% van de moeder en 50% van de vader. Al is een kind altijd anders dan het kind dat je gedroomd hebt, het feit dat het 'jouw' kind is met de zelfde DNA, is niet zo maar een bijkomstigheid.
En ... ook al neem je niet zo maar afscheid van het kind dat je 6 jaar hebt opgevoed, als je weet dat een ander kind jouw 'echte' biologische kind is, dan verandert dat zo niet alles, dan toch veel.

http://www.cobra.be/cm/cobra/film/film-recensie/131217-sa-recensie-likefatherlikeson

Koning Filip

DagboekPosted by Jan timmerman Wed, August 21, 2013 23:21:35
Ik denk niet dat onze huidige koning zich ooit zal melden op een workshop familieopstellingen.
Nochtans, het zou een interessante ervaring kunnen zijn, zowel voor hem zelf als voor de deelnemers. De opstelling zou meteen een dubbele betekenis hebben, want zijn opstelling zou niet alleen relevant zijn voor hem zelf maar ook voor het hele land, met zijn complexen en beladen geschiedenis.


http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.1610949


Next »